Kluski szare

Data informacji: 06.08.2018 18:26



Składniki:
- 10-12 ziemniaków średniej wielkości - około 1 kg
- 2 jajka
- mąką pszenna - około szklanki
- sól

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

Następnie trzeba je odcisnąć, sok zaś odstawić na kilka minut, by się z niego na dnie oddzielił krochmal. Sok z góry delikatnie odlać, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodać do startych ziemniaków. Całość  wymieszać i ewentualnie dodać jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.

, W dużym naczyniu zagotować kilka litrów wody z czubatą łyżką soli.

Masę ziemniaczaną wyłożyć na spory, płaski talerz, formując warstwę o grubości około 2 cm.

Kiedy woda wrze, łyżką zgarniać zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie

Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszać  delikatnie i gotować około 3-4 min od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową  i podawać wg uznania.


Podziel się swoją opinią

( Pamiętaj jednak, aby nie uzywać wulgarnych słów i nie obrażać nikogo swoją wypowiedzią. Poniższe komentarze są sprawdzane i moderowane. )