Dziady ze skwarkami

Data informacji: 06.08.2018 18:05



Składniki:
- 1 kg kartofli
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- Sól
- 0,25 kg boczku


Sposób przygotowania:

Kartofle obrać , pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą, osolić  i gotować ale nie do miękkości. Na wierzchu gotujących się kartofli usypać z mąki zgrabny kopczyk, przykryć i dogotować. Ostrożnie odlać ¾ wody i utłuc dokładnie na gładką masę. Boczek skroić  w drobną kostke i wysmażyć  na skwarki. Masę  nakładać łyżką formując kluchy i podawać polane skwarkami z kapustą zasmażaną lub surówką. Dziady najlepiej smakują zrumienione z obu stron na patelni i dopiero wtedy polane skwarkami.


Podziel się swoją opinią

( Pamiętaj jednak, aby nie uzywać wulgarnych słów i nie obrażać nikogo swoją wypowiedzią. Poniższe komentarze są sprawdzane i moderowane. )