Szyjka z kaczki nadziewana

Data informacji: 06.08.2018 17:59



Składniki:


- skóra z kaczej szyjki w całości,
- wątróbka z kaczki,
- tłuszcz z kaczki -1 łyżka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- nici do zszycia szyjki.

 

Sposób przygotowania:

Przygotować farsz: wątróbkę i tłuszcz drobno pokroić, wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną natkę z pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać skórkę, wcześniej zszytą z jednej strony. Farsz nie powinien być zbyt zwięzły i nie należy ciasno napełniać szyjki, gdyż pęcznieje przy gotowaniu- po napełnieniu zszyć drugi koniec. Tak przygotowaną szyjkę ugotować w rosole, podczas gotowania przekłuć szyjkę widelcem aby nie popękała, ugotowana szyjkę podsmażyć na rumiano na patelni. Podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem.


Podziel się swoją opinią

( Pamiętaj jednak, aby nie uzywać wulgarnych słów i nie obrażać nikogo swoją wypowiedzią. Poniższe komentarze są sprawdzane i moderowane. )